МЕХАНІЗМ РЕАЛІЗАЦІЇ ПУБЛІЧНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА У ПОСТВОЄННІЙ ТРАНСФОРМАЦІЇ УКРАЇНИ

Ключові слова: публічно-приватне партнерство, держава, бізнес, механізм, інфраструктурна відбудова, поствоєнна трансформація.

Анотація

У статті досліджено механізм реалізації публічно-приватного партнерства (ППП) та визначено його роль у відбудові України. Авторами наголошується на значенні ППП як ефективного інструменту співпраці між державою та приватним сектором для забезпечення післявоєнного розвитку країни та зниженню навантаження на бюджетну систему. Зазначено, що публічно-приватне партнерство - це співпраця держави та приватного сектору, яка дозволяє реалізувати певний проєкт за спільною участю. При цьому важливим є те, що така співпраця має на меті заповнити прогалини в управлінні державою, а не зменшити її обов’язки. 

У ході дослідження розглянуто основні форми реалізації публічно-приватного партнерства та визначено основні сфери їхнього застосування. Проаналізовано стан здійснення ППП в Україні за останні три роки та виокремлено основні проблеми з якими стикаються сторони цього партнерства при реалізації спільних проєктів. Визначено та розглянуто основні складові механізму ППП. Зокрема такі як методи, інструменти та джерела фінансування. Оглянуто законодавче підґрунтя здійснення публічно-приватного партнерства в Україні. Систематизовано основні принципи ППП.

Авторами сформовано та подано графічно механізм реалізації публічно-приватного партнерства. Надано рекомендації щодо покращення процесу співпраці державного та приватного секторів економіки. Обґрунтовано доцільність створення національного координаційного органу на базі нині існуючих з метою формування центральної та регіональних команд з пошуку інвесторів, розробки та реалізації проєктів. Визначено вплив розробленого механізму ППП на інфраструктурну відбудову України та її економіки в цілому.

Результати дослідження можуть бути корисними для органів влади, бізнесу та громадських організацій, які мають інтерес до участі у публічно-приватному партнерстві.

Біографії авторів

Дорош В.Ю., Луцький національний технічний університет

к е.н., доцент

https://orcid.org/0000-0002-4111-9337

viktoriia_dorosh@lutsk-ntu.com.ua

 

Махмер Р.Р., Луцький національний технічний університет

здобувач

mahmerruslana@gmail.com

 education seeker

Дорош В.В., Луцький національний технічний університет

здобувач

https://orcid.org/0000-0002-4111-9337

dorosh7891@gmail.com

 

 

 

Опубліковано
2024-01-08