ІНФРАСТРУКТУРНИЙ ФАКТОР РОЗВИТКУ РЕГІОНАЛЬНОЇ ІННОВАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ

Ключові слова: регіон, інноваційні системи, інноваційна інфраструктура, інституції

Анотація

В статті відзначено, що інноваційна діяльність надає суб`єктам економічної діяльності в регіонах доступ до нових технологій і це призводить до зростання продуктивності праці, прибутковості, стійкості до зовнішньоекономічних змін. Регіональний розвиток значною мірою залежить від наявності інноваційної інфраструктури, яка сприяє протіканню інноваційних процесів у регіонах. Регіони України мають свої особливості в соціально-економічному розвитку, їм необхідно чітко визначити пріоритетні інноваційні цілі і завдання регіонального розвитку, мобілізувати увесь інноваційний потенціал та сформувати необхідні інституційні та організаційні умови для формування регіональних інноваційних систем.

Вказано на проблеми інноваційного розвитку, в тому числі військова російська агресія проти України. Показано, що 57 місце України за Глобальним інноваційним індексом у 2022 р. серед 132 країн проти 49 місця у 2021 р. обумовлена великою мірою недосконалим розвитком інфраструктури.

Запропоновано структуризацію інноваційної інфраструктури як однієї із підсистем формування регіональної інноваційної системи. Досліджено підсистеми інноваційної інфраструктури регіону з уточненням необхідності відповідних інституцій.

Дослідження емпірично підтверджує та теоретично доводить, що існує пряма залежність між розвитком регіональної інноваційної системи та функціонуванням інноваційної інфраструктури.

Біографія автора

Рудь Н.Т., Луцький національний технічний університет

д.е.н., професор

https://orcid.org/0000-0002-9040-146X

ntrud@i.ua

 

 

Опубліковано
2024-01-14